Sayın Konuklarımız,

01 Ocak 2024 tarihi itibari ile ülkemizde turizm sektörünün ilerlemesine katkı sağlamak amacı ile hazırlanan 7464 sayılı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir. Konutların TURİZM amaçlı kullanımını da onaylayan ve ev sahipleri için başvurusu basit olan bu kanun ile artık turizm bölgelerinde bulunan ev sahipleri Turizmci statüsüne kavuşmakta ve özellikle büyükşehirlerde kira artışına ve güvenlik sorunlarına sebep olan günübirlik evler de turizm sektörüne dahil edilerek turizm amacına hizmet etmesi, bu işi sadece Kültür ve Turizm Bakanlığına ve TURSAB’a bağlı Seyahat Acentelerinin yapması öngörülmüştür. 

Bu kanun kapsamına sitemizde yer alan konut statüsündeki özel havuzlu müstakil villalar da girdiği için, sizlere rezervasyon işlemlerine dair bazı önemli bilgilendirmeler sunmak istiyoruz. Bu bilgiler, rezervasyonlarınızı güvenle gerçekleştirmeniz ve kafanızdaki soru işaretlerine cevap olması amacı ile hazırlanmıştır.

7464 Sayılı Kanun ile Neler Değişti ?

Daha önceleri TURSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üyesi olmayan firmaların da vasıtası ile yapılabilen bu sektör, artık tamamen Seyahat Acentaları bünyesine alınarak, günlük, haftalık kiralanan konut statüsündeki evler de Turizm sektörü içine dahil edilmiştir.

Dolayısı ile yeni kanun ile kiralık evlerde kısa süreli konaklayan kişilerde KİRACI statüsünden çıkarak TURİST statüsüne sahip olmuştur. Sektörümüz artık turizm istatistiklerine de dahil olacak yatak sayılarımız ve gelen turist sayılarımız ölçülebilecektir.  Sitemizde de bulunan Özel havuzlu VİLLA konseptindeki bu evler de, bu kanun bünyesine girmiştir.

7464 Sayılı Kanun ile konuklara Ceza Var mı ?

Kanun ve yönetmelik maddelerinde konuklara ya da müşterilere herhangi bir yaptırım veya ceza MEVCUT DEĞİLDİR. Yani bu kanun kapsamında konuklarımıza herhangi bir ceza kesilmesi MÜMKÜN DEĞİLDİR. Kanun tamamen ev sahiplerinin yapması gereken bazı başvuru ve uygulamaları içermektedir.

7464 Sayılı Kanun ile Ev sahipleri başvuru süreleri ve belge süreci nasıl işler ?

E-devlet vasıtası ile ev sahiplerinden sadece TAPU, YAPI KAYI BELGESİ ve NUFUS CÜZDANI ile kolay ve pratik olan başvurulan ve basit bir izin belgesi verilecek olan bu sistem ile bu tip turizm yapılarının kayda alınması hedeflenmektedir. Ancak çok yeni olan bu kanun 01 OCAK 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden dolayı başvuru süreçleri halen devam etmekte olup, denetim ve belge sürecinin ne kadar süreceği tam olarak bilinmemektedir.

Kanun ile daha önce bu işi yapan villa işletmeleri için 31 OCAK 2024 tarihine kadar süre verilmiştir. Kanuna göre Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 30 gün içinde DENETİM yollanacağı ve 90 gün içinde de belge verileceği belirtilmiştir. Ancak bu süreler bakanlık ekiplerinin yetersizliği sebebi ile uzayabilir. Dolayısı ile bu denetim ve belgelendirme sürecinin 2024 Turizm sezonu sonuna kadar yetişmeme ya da tarihlerin uzatılma ihtimali söz konusudur.

İşe yeni başlayacak olan Villa işletmeleri de olacağı için dolayısı ile bu süreler onların başvuru tarihinden itibaren başlayacak ve yukarıdaki süreçler ona göre devam edecektir.

7464 Sayılı Kanun ile izin belgesi sonuçlanmış ev sahiplerini nasıl göreceğiz?

Belge alan işletmeler (Henüz belge verilmiş bir villa işletmesi yoktur) belge numaraları ve bir örneği ile villanın ilan sayfalarında yayınlanacaktır. Dolayısı ile sizlere bu uyarıyı yapmamızın sebebi, villanın belge durumu hakkında sizleri bilgilendirmek amacı ile yapılmıştır.

Rezervasyon tarihimiz geldi ve Villa hala izin aşamasında ise ne yapacağız?

Eğer rezervasyon yaptığınız tarihe kadar villanın belge işlemleri sonuçlanmamış ise kanunda “Hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceği” ile ilgili bölümleri devreye girer. Yani siz villanıza girerek rahatlıkla tatilinizi yapabilirsiniz. Eğer tatiliniz sırasında bununla ilgili aksi bir durum oluşursa bu durum tatiliniz bitene kadar sizlere YANSIMAYACAKTIR.

Rezervasyon yaptığımız villa belge alamazsa ne yapacağız?

Eğer rezervasyon yaptığınız villanın belge işlemleri olumsuz olarak sonuçlanmış ise sizlere bu konu ile ilgili olarak yaptığınız ödemenin tamamını iade edeceğiz ya da fiyat farkları (düşük ya da fazla) kabul edilmesi şartı ile farklı izin belgeli villa önerileri sunabiliriz. Yani bu villalar ile ilgili farkları da kabul etmeniz gerekecektir. Fiyatlandırmalar farklı olacağı için bunun hakkında şu an bir şey söylememiz mümkün değildir. Rezervasyon yaptığınız villadan daha uygun bir villada olabilir. Yapılan tüm ön ödemenin sorumluluğu ve iadesi firmamıza ait olacaktır.

Önerilen Farklı bir villaya geçişte ne yapmamız gerekir ?
Sizlere önerilen villa ve farklar ile ilgili bilgi aldıktan sonra bizlere villa değişikliği ile ilgili info@kiralikvilladatatil.com adresine daha önceki Rezervasyon numaranızı ve yeni villa kodunuzu içeren bir değişiklik talebi yollamanız gerekecektir. Bundan sonraki işlemler firmamız ait olacak ve sözleşmeleriniz, seyahat belgeleriniz ücretsiz olarak yenilendikten sonra sizlere tekrar iletilecektir.

İade süreci nasıl işler ?
Evsahibinin İzin belgesi alamadığı villaya girmek istemeyen konuklarımız, Firmamızın info@kiralikvilladatatil.com mail adresine, rezevasyon numarası, rezervasyonunun villanın izin belgesi alamaması sebebi ile iptal edilmesi talebi ve Banka hesap bilgilerini içeren bir mail göndermesini müteakip 5 (beş) iş günü içinde ödemesi belirteceği hesap numarasına firmamız hesaplarından iadesi yapılır.

Konu ile ilgili farklı sorularınız için bizlere Canlı Destek ve WhatsApp hattımızdan, mail adresimizden ya da Telefon numaralarımızdan bizlere ulaşabilir bilgi alabilirsiniz.

7464 sayılı konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik kanun kapsamında belgelendirme süreci olumsuz sonuçlanan villa / konut rezervasyonları oluşabilecek mağduriyetlere karşı tamamen firmamız garantisi altında olduğunuzu kabul ve taahhüt ederiz. Rezervasyon talebi yollarken vereceğiniz onay ile (IP adresi onayı) bu bilgilendirmeyi okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi sizler de bizlere bildirmiş olacaksınız. Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Kiralık Villada Tatil